.:Home:. .:Download:. .:Contact:.


1.- A tervek

2.- A váz

3.- A próba összerakás

4.- A víz

5.- Optikai tuning

    5.1- HDD indikátorok

6.- A vezérlés

Hat - A vezérlés

Mint már az első részben említettem az egész gépet egy mikrokontrolleres vezérlés irányítja illetve felügyeli. Erre a vezérlésre azért van szükség, mert a gép 24 órás üzemű. Szükséges egy készülék, ami felügyeli a házba épített gépet, hogy minden feltétel adott e annak működéséhez. Az olyan megoldások, amik magát a beépített számítógépet használják ilyen feladatra, majd hogy nem értelmetlenek, hiszen a nem megfelelő körülmények észlelése a számítógép működésétől erőssen befolyásoltak. Gondolok itt olyan dolgokra, mint a hőmérséklet mérése stb. Tételezzük fel azt a nagyszerű esetet amikor a gép kifagyott ugyan, és senki nincs mellette, hogy resetelje, de a hőmérséklete ettől még persze nőhet olyan mértékűre, ami károsodását okozhatja, de a saját kikapcsolásáról nem tud gondoskodni, a kifagyása miatt. Nem is említve az olyan igények felmerülését miszerint a hőmérséklet és egyébb körülmények miatt kikapcsolt gépet, a körülmények kedvező alakulása esetén vissza is lehetne kapcsolni.
Tehát röviden a gépet felügyelet nélküli 24 órás működésűre terveztem. Ehhez a feladathoz járultak még a már említett fénycső, illetve világítás kapcsolgatások, valamint a HDD és a LAN használtságának jelzése, illetve ezek függvényében a pislancsok vezérlése, a hőmérséklet figyelése és az úgynevezett front-end megvalósítása is.

A vezérlés tehát egy különálló célszámítógép aminek semmi más feladata nincs, csak a fő számítógép felügyelete. Azzal soros vonalon keresztül tartja a kapcsolatot és szükség esetén beavatkozik annak működésébe. Ezt teheti a soros vonalon, amin keresztűl szabályosan leállítja a futó linuxot, vagy a fő számítógép power, illetve reset vezetékein keresztűl is. A reset vezetéket inkább újra indításra használhatjuk az erőművi rendszereknél is használt biztonsági szabályoknak megfelelően watchdog-nak használva a célgépet.

A megvalósításban egy PIC16F877 lett felhasználva, mint mikrokontroller. A hőmérséklet szenzorként 3db DS1820 került felhasználásra. Az Akai kijelzőt és a pislancsokat 5db TPIC6595 áramkörön keresztűl hajtja meg. A valós idejű órája egy PCF8593 típusú óra ic. Az összes többi áramköri részlet szokványos megoldású, ezért különösebben nem is térnék ki rájuk. A hőmérséklet szenzorokból kettő a PowerPC-n, illetve a videokarcsi kekszén trónol természetesen. A harmadik viszont a gép belső hőmérsékletét méri. Mert az egy dolog, hogy a víz és a procik hőmérséklete kellemes, de a ház belső hőmérséklete sem emelkedhet túl magasra.

Eleinte szerettem volna - már csak a tudományosság miatt is - valami féle extra security-vel ellátni, de aztán erről lemondtam, mert csak a saját életemet keserítettem volna meg vele. A legnehezebb rész a kapcsolók funkcióinak kitalálása volt. Végül is gyözött a "tudományosság" és minden fapados, elvégre a tudósok is mindent tudnak és kézben tartanak.

Említést érdemel még az egész gépet a 230V-os hálózattal ellátó panelka, ami túlfeszültség ellen is megvédi a gépet. Ezen a panelon kaptak helyet biztosítékok is és a szivattyút ki/be kapcsolgató szilárdtestrelé is, és emiatt kellett újra gondolni majd csinálni ezt az egész panelt. A szilárdtestrelé ugyanis bekapcsolni be tudta a szivattyút, de ha pár percnél tovább be volt kapcsolva már ki nem tudta. Gondolom; a kicsiny teljesítménye okán. Minden esetre le kellett cserélnem egy relés megoldásra. Mindez persze már a gép bekábelezése után derült ki. A panelon eredetileg nem lett volna táp, de egy aprócska trafóval sikerült áthidalni a problémát, és így még egy látvány effektel bővült a PowerCUBE palettája, mert a táp előállításakor jól jöt egy aprócska égő, ami valamelyest terheli a relé elengedésekor is a tápot.

A PowerCUBE indult a 2006-os ModTechHall-on és a BL Computer szakmai díját hozta el.
Az eredmények itt megnézhetők: LINK

A tetején a nixie csöves órám, mint up-time kijelző.

Back—  —Contact us
PowerCUBE, © 2006 Bozó Balázs