.:Home:. .:Download:. .:Contact:.


1.- A tervek

2.- A váz

3.- A próba összerakás

4.- A víz

5.- Optikai tuning

    5.1- HDD indikátorok

6.- A vezérlés

Első - a tervek

A legfontosabb cél a képen is látható konfig, valami emberileg is elviselhető házba, dobozba építése. Mivel az alaplap megfelelően kicsi így gyári ház vásárlása nem jöhetett szóba, hiszen eltünne ez az előny. Ezért marad az építés.
Az internet legelészése következtében rábukkantam, egy gépre, ami nagyon megtetszett. ( LINK ) Ennek hatására kívánom a saját gépemet is mod-olni, ezért nem csoda a hasonlóság. A tervezés azzal kezdődött, hogy meg kellett határozni mi a ház és a gép elsődleges feladata, amit el kell látnia.
Előszőr érdemes azzal kezdeni, hogy megnézzük milyenek az adottságaink: Tehát a gép adottságai a következők, PegasosII alaplap. (Ez egy Mikro ATX alaplap lásd.: LINK ) A konfig egyébbként PowerPC G4/1GHz, 512Mb RAM, ATI Radeon 9200SE. Mint látható nem egy nagy konfig, de nekem éppen megfelelő. 2CD-vel, és 2 HDD-vel kívánom közös házba építeni. A használt oprendszerek: MorphOS és Linux Debian, valamint igen ritkán MacOS X. - megjegyzésképpen aki nem ismeri annak jó tájékozódást nyújt a magyar közösségének oldala: LINK

A következő lépésként felállítjuk, hogy milyen feladatokat kívánunk ellátni a kész építménnyel:
- 24 órás üzem, mint szerver - tűzfallal, és más ehhez kapcsolódó feladatok
- minimális fizikai méretek
- csendes üzem, mivel együtt kell élni vele, olyan halk legyen mintha nem is lenne!
- szükség esetén látványos effektek, hogy a haverok nyála csoroghasson :)
Igazából, gondoltam, rakok bele egy Absinth adagolót is, amit peltier-el hűtöttem volna 0oC-ra, de ez aztán kimaradt :)
gyakorlati tapasztalatok miatt hacsak lehet a könnyű szerelhetőségre való törekvés
mivel semmi nem örök, érdemes általános megoldásokat használni ... pl. az ATX szabványnak megfelelő helykiképzés, esetlegesen más alaplap számára.

A részletek kidolgozása:
A látvány miatt és az alap ötletet adó HyperCube miatt egyértelműen tiszta Plexi ház megvalósítása a kívánatos. Mindenféle praktikus megfontolásból, a hátlap fém lesz plexi helyett. A praktikus megfontolások a következők: A belső világítás miatt a hátrafelé vetülő fény rondán hat a falon. Az elkészült gép falközeli elhelyezése miatt. A szerelvények és csatlakozók konzoljának precíz illesztése sokkal könyebben megvalósítható a fém hátlapon, mint a plexin. A gép érintésvédelmi szempontból biztonságosabb egy földelt hátlappal. A gép alaplapja is fémből készült pusztán a világítás miatt, nevezetesen ne világítson lefele is.
A 24 órás üzem miatt a vízhűtés elengedhetetlen. Bár a G4-es proci réztechnológiájának köszönhetően messze nem termel annyi hőt mint egy szokványos penya, azért a hő elvezetése szükséges, és a hang miatt a ventillátorok erre nem alkalmasak. Tulajdonképpen a gépben csak a procit és a videokártyát kell hűteni vízzel. A vízhűtés egyik nagy kérdése az, hogy mi történik akkor ha csepegőssé válik a rendszer? Ennek megoldása az én elképzeléseim szerint egyszerű, mivel az alaplapot fejjel lefelé kell szerelni. Ekkor ha csöpög is a víz, a gravitáció miatt a gép alján találja magát, és nem az alaplapon vagy más értékesebb dolgon. A vízhűtés megoldásában a kevés helyen látott passzív hűtést kívántam alkalmazni. Teljesen feleslegesnek találom a ventillátor - radiátor megoldást, mert nem nyernék vele semmit a tudományos kinézeten kívül. Én arra gondoltam, hogy annyi vizet keringtetek a rendszerben, hogy a mennyisége folytán olyan 40oC-körűl állandosul majd a hőmérséklet. A keringetendő víz mennyiségét majd kísérlettel állítom be. (Ekkor még 20L-es marmon kannára is gondoltam :)
A látvány effektek:
Az egész gépnek rettentően, nagyon, tudományosan kell kinéznie, így egyértelműen ugrik bele valamilyen mikrokontrolleres vezérlés. A fiók alján körülnézve találtam is pár kijelzőt, ami a kontroller munkályát indikálhatta volna. Az egyik egy Akai HX2 deck kijelzője, ami az ott kivezérlés mérőnek használt bargraph miatt került bele a project-be, és a másik egy 2x20 karakteres kijelző, ami majd a szöveges infók megjelenítésére lesz felhasználva. A sok funkció és ki/be bit miatt a PIC16F877-es kontrollerét valószínűsiti a dolog. Még mielőtt eltévedne a kedves olvasó le kell szögeznem, hogy ezek a kijelzők VFD-k és nem a randa LCD-k! A kontrollernek elsődleges feladata a gép hőmérsékletének vezérlése, amit 3db hőérzékelő segítségével old majd meg. Ehez a feladathoz jönnek majd a fények ki/be kapcsolása, valamint egyébb effektek megvalósítása is. Természetesen lehetővé kell tennie, hogy mindenféle hiba esetén, vagy csak a beállított időben, leállítja, illetve elindítja a gépet automatikusan, és szabályosan. (gondolok itt arra is, hogy soros porton keresztül a linuxot rendesen leállítja nem csak a powert lenyomja!) Mivel a nyomógombok messze nem elég tudományos megjelenésűek, ezért az összes nyomógombot billenő kapcsolókra kell cserélni. A két funkció közötti kapcsolatot szintén a kontrollernek kell áthidalnia. Sajnos a LED-ek sem elég tudományosak ezért azoktól is meg kellett válni, vagyis csak háttér világításra használhatóak, egészen pontosan a gép lábvilágításában kapnak szerepet.
És mi a tudományos megoldás? :) Mivel a gép belső világítása kék (bár az Abszint miatt felmerűlt a zöld is, sőt egyszerre mind két világítás is) így a visszajelzőknek narancssárgának kell lenniük. Ezt kellően tudományosan csak izzólámpák tudják kivitelezni, olyan megoldásban amikor is csak éppen narancssárgán derengenek és nem vakítóan fehéren izzanak. A betervezett látvány effektek közül van egy, ami a gép túlterhelése estén az egész világítást majd változtatgatja a terhelés függvényében. Azaz amikor a HDD és a LAN, valamint a hőmérséklet is megfelelő szinten van, a világítás el kezd majd hunyorogni, ahogyan az a tudományos - fantasztikus filmeken látható, amikor az őrült professzor bekapcsolja a csoda masinát és az megszívja a hálózatot annyira, hogy a környék világítása hunyorogjon. :)
Felmerült bennem - a lelkesedés folytán - esetlegesen valami elektroncső beépítésével a tudományosság fokozására (lásd. LINK és/vagy LINK ), de aztán mind a varázsszem, mind a nixie csőről a hely miatt lemondtam. Az alkalmazásuk ugyan szép lett volna, de ebbe a viszonylag kicsi házban giccsesen túlzsúfolt hatást keltett volna, így hát ebből kimaradt, de ez nem zárja ki, hogy a legközelebbi modban ne kapnának szerepet. :)

Back—  —Contact us
PowerCUBE, © 2006 Bozó Balázs