.:Home:. .:Download:. .:Contact:.


1.- A tervek

2.- A váz

3.- A próba összerakás

4.- A víz

5.- Optikai tuning

    5.1- HDD indikátorok

6.- A vezérlés

Öt - Optikai tunning

A gép kinézete elsősorban a plexiken múlik. A plexiket nem egyszerű megmunkálni. Az egyik esetben a képen látható módszerrel vágtam, a másik esetben dekopírfűrésszel, illetve a legjobb megoldást a gyári vágás adta, a nagy fordulatszámú speciális fűrészlappal. Így a plexi munka után tapasztalatként levonható, hogy a legjobb még a vásárláskor ott helyben felvágatni a méretre.

Az előlapra kerülő CD-ket lefestettem feketére, hogy illeszkedjen az előlaphoz. A CD-k MOD-ja persze nem merült ki szimpla lefestésben, hanem ki kellett vezetni az aktivitásukat jelző LED-ek drótjait, mert hát ezek sem lehetnek LED-ek. - Következetesen, tarsuk magunkat a tervekhez! Az előlapi lámpáktól ez annyiban különbözik, hogy a lámpák nem jönnek át a plexin és emiatt a fényerejüknek is magasabbnak kell lenniük. A három lámpát - bocsánat pislancsot, az indokolta, hogy a CD író (Plextor) alapban 2 színű LED-et használ, így járt neki a két pislancs. Természetesen a pislancsok meghajtása tartalmazza a hunyorító áramkört is.

A gép ezen kívűl egy neont tartalmaz, és a lábakat világítósra alakítottam ki, ebben az esetben kék LED-ekkel, mivel ez csak világítás. Ennek menete nagyon egyszerű és kézen fekvő. A PowerCUBE lábai alu-ból esztergáltak, mint a HiFi cuccoké, de itt - mint a képen is látszik -, hogy erőt sugározzon a lábak nem a doboz alá, takarásba kerültek, hanem az alja szélére, hogy kissé kilógjon. Maga a gép szilikon lábakon áll, amik átlátszóak, ezek alá egy 0,8mm-es panelen SMD kék LED-ek lettek a korlátozó ellenállásaikkal felforrasztva. Egy LED elégvolt a teljes láb világításhoz. (Minden lábba 1 LED)

Ilyen lábat terveztem a víztartályra, már ki is esztergáltattam őket, de csak passzív azaz LED nélküli változatban lettek felhasználve mert nem mutatott volna jó.
A víztartály heggeszése miatt, illetve a heggesztés következtében kialakult domborulatok miatt az eredeti látvány effekteket nem tudtam kialakítani, pedig a rejtett, itt-ott felvillanó, smd LED-ek szerintem igen jól néztek volna ki, nem beszélve a "tudományos" kinézetről.
Ez a bizonyos "tudományos" kinézet nem szenvedhet csorbát, így hát kiagyaltam egy egyszerű, de talán látványos díszítést a kémlelő nyílásnak. Amit, Nautilus tunningnak neveztem el. A Nautilus tuning a kör alakú plexinek ad egy aluminium keretet. Az alu persze polírozott, és benne matt feketére festett csavarok. A horizontális és vertikális sugárral megegyezően szintén alu csövek állnak ki belőle és a víztartályhoz kapcsolódnak, mint ha lenne valami funkciójuk. Illetve van is, az alsónak, amiben egy smd LED szolgáltatja a vízszint megvilágítását. A többi cső is kifurt, természetesen, de csak az alsó elég megvilágítást adott a kémlelőnek. A LED madzagja a víztartály hasán fut végig a gége csövekhez és a vastagabbikon - mert ez az alsó - jut el a gépbe, a szükséges tápfeszültségért. Természetesen a láb világítással együtt aktiválható.

Mint már említettem a PowerCUBE megkívánt egy neont a belvilágába, és mint már írtam kék színűt. A neon - és az összes világítás, a segédtápról kap áramot, így akármilyen ramaty a konverter tápja nem zavarja a gépet. Eleinte túlságosan fényesnek tetszett a neon világítása, ezért el kezdtem gondolkozni, hogy mi tévő lehetnék. Felvetődtek olyan ötletek mint a pauszpaírból készítendő búra és hasonlók. A vezérlésen keresztűl juttatott táp, azonban megoldotta ezt a problémát.

Végső kialakításaként:

Back—  —Contact us
PowerCUBE, © 2006 Bozó Balázs