.:Home:. .:Download:. .:Contact:.


1.- A tervek

2.- A váz

3.- A próba összerakás

4.- A víz

5.- Optikai tuning

    5.1- HDD indikátorok

6.- A vezérlés

Harmadik - A próba összerakás

A váznak megfelelően merevnek kell lennie, mert az alaplap túl sok csavarral kapcsolódik hozzá, és egy nem megfelelő szállítás, maradandó, káros hatással lehet az alaplapra. Az alaplap 8 rétegű nyomtatott áramkör, ami a meleg és fizikai csavarás hatására csúnyán deformálódhat, tönkretéve az alaplapot és így magát a gépet is. Ez pC-nél annyira nem probléma, mert az alaplap viszonylag olcsó, ám a Pegasos egy komplett pC konfig ára, tehát megbecsülést érdemel és ennek jeléűl a 3mm-es rézlemezt, bár eredetileg aluminiumot terveztem a súly miatt, de hát ez volt elérhető. :)


Mivel a táp ventije hűti az alaplapot is, ki kellett venni a házából ( a tápot, a táp házából). Azzal, hogy a venti alulról szív és felfelé nyom, csak segít az amúgy is felfelé áramló levegőnek, és így kisebb a hangja is. Mint ismeretes a hűtés hatékonyabb ha nyomjuk rá a levegőt, mint ha szívjuk, ezért került a táp a venti fölé és neki csapva az alulról szívott levegőt, így biztosítva a jó hűtését, és takarékoskodva a hellyel. Azon kívül, hogy kikerült a házából, és távtartókra lett csavarozva a venti felé, más MOD nem történt rajta, megtartva azt a tervezési szempontot, hogy könnyen és egyszerűen cserélhető legyen. (Sajnos a cseréhez, páka kell:)


A további méretezés miatt teljesen össze kellett szerelni a gépet, hogy az alkatrészek helyét meg lehessen határozni. Tehát alaplap beugrik, majd a többi egység is, a képeken ez látszik, valamint a gumiágyas winya tartó, és - a még eredeti feliratokban pompázó hátlap lemez. A gumiágyhoz hozzáfűzném még, hogy a gumi szalagot nem szabad szorosra húzni, a winyáknak, mint egy nyugágyban, hintázniuk kell. A túl sok és feszes gumival nem érünk semmit, a laza vagy kevés szál nem adja meg a winyák biztonságát. Szállításnál össze - vissza kóvályognak és ami a rosszabb, ütődhetnek.


A szivattyú pontos helye is ekkor lett kialakítva. A boltban ajánlottak hozzá egy garnitúra gumiágyas csavart, hogy a szivattyú mechanikai rezgéseit csillapítsa. Ezt azonban csak ajánlották, mert éppen nem volt raktáron, - és amúgy is borsos áron adták volna. Mivel vidéki versenyző vagyok, nem szaladgálhatok be az üzletbe naponta, hogy megjött-e már a csavarom. Ezért más megoldás felé kellett néznem. Került hozzám egy pár Plextor SCSI cdrom, amelyek hibásak voltak. Ezekben a cdromokban a lézert is tartalmazó olvasófejet rendesen megcsinálták, és mint ilyen gumilábakon áll, amit egy csavar rögzít. Magam is elképedtem annak láttán milyen gyorsan képesek átugrani a vízszivatyú alá. Mivel finom szilikon gumik, valószínűleg sokkal jobb a hangcsillapításuk és rezgéscsillapításuk is, mint az eredetileg javallott csavaroknak. Óvatosan kell velük bánni, mert könnyen elvágja a vékony lemez a nyakukat. Eredeti helyükön ugyanis műanyagot tartanak, kb. harmad, vagy negyed súllyal. Az eddigi üzemben nem akadt velük próbléma, tehát jól bírják.


A tápmadzagnak fenntartott helyet kicsit szűkre mértem, mert csak 1 - 1 mm-el nagyobb mint az ATX-es tápcsati (oldala!). Miután az első kábel szigetelését meg is sértettem, rögtön becsavartam újságpapírba és úgy taszigáltam át a lyukon. A kivágáson csak az ATX csatinak kellett átérnie, mert a floppy és winya tápcsatik a felső oldalon maradtak, hiszen alul csak az alaplap van. (Legalább is táp szempontjából.) Mivel a csati átkinlódása igen sokáig tartott, és komoly bírkózás számba ment, többet nem bántottam, festeni is úgy kellett, hogy a táp benne volt.


Back—  —Contact us
PowerCUBE, © 2006 Bozó Balázs